Voiko partiossa pitää silmälaseja?

Tämä sivusto on vielä aivan alkutekijöissä, mutta joku oli jotakin ihmeellistä tietä tänne jo viime viikolla päätynyt, ja voitte vain uskoa kuinka hämmentynyt olin perjantaina, kun näin että olin saanut sähköpostia.

En ole vielä ehtinyt laittamaan yhteydenottosähköpostia tänne edes näkyville, mutta jostakin tämä kyseinen henkilö oli sen löytänyt ja lähettänyt minulle ensimmäisen koskaan sivustolta saamani kysymyksen, joka on myös tämän kirjoituksen otsikko. “Voiko partiossa pitää silmälaseja?”.

silmälasit partiossa

Minun oli pakko myöntää, että en tiennyt tähän varmaa vastausta. Miksi partiossa ei voisi pitää silmälaseja, oli ajatukseni, mutta sitten mietin että miksi hän tätä olisi kysynyt, jos vastaus olisi ollut niin itsestään selvä.

Tämän takia lähestyin asiasta erästä silmälaseihin erikoistunutta sivustoa, ja esitin tämän kysymyksen heille. Eilen sunnuntaina (sunnuntaina vastaus??) sain sähköpostiini vastauksen, jonka liitän nyt tähän. Toivottavasti tämä on tarpeeksi selkeä vastaus myös kysyjälle.

Kiitos kysymyksestäsi Tuomo,

Olemme kuulleet tämän kysymyksen ennenkin ja uskomme että se liittyy uskomukseen siitä, että silmälasit eivät kestäisi kunnolla partiolaiselämän rasitusta, varsinkin kun liikutaan metsässä.

On totta että niin partiossa kuin armeijassa olokin tuo omat haasteensa silmälasien käyttäjille, mutta nämä eivät mitenkään estä niiden käyttöä noina aikoinakaan. Monesti silmälasit ovat itseasiassa paremmat kuin piilolinssit kun ollaan pidempiä aikoja metsässä, sillä piilarit vaativat pesua ja hoitoa, jota on lähes mahdoton tehdä kunnolla metsän keskellä.

Silmälasien kanssa likaisuus ei ole niin vaarallista, ja se harvoin vaikeuttaa näkemistä. Pyyhkiminen ja vedellä pesu auttaa jo pitkälle, ja mukaan voi tietenkin ottaa myös lasienpesunestettä niin halutessaan.

Silmälasit ovat siis parempi vaihtoehto monesti kuin piilolinssit, mutta suurin ongelma lasien kanssa tulee tietenkin niiden kestävyyden kanssa. Varsinkin halvemmat silmälasit eivät monesti kestä kovin paljon iskuja, ja mikään linssi ei kestä mikäli osuma on tarpeeksi raju. Eräs merkittävä haaste onkin se, että mitä tehdä jos silmälasit menisivät rikki keskellä metsää?

Tämän takia viisasta olisikin ottaa aina mukaan varalasit, jolloin ei oltaisi ihan pulassa mikäli tämä vahinko sattuisi. Keskimäärin kuitenkin riski lasien rikkoutumiseen partiossa ei ole paljon korkeampi kuin muualla arkielämässäkään, joten tästä on turhaa ottaa kauheasti stressiä tai murehtia.

Vastauksena siis kysymykseesi, partiossa voi aivan hyvin olla silmälasien kanssakin. Kannattaa kuitenkin panostaa hieman paksumpiin ja kestävempiin silmälasikehyksiin, ja ottaa mieluusti ne varalasit mukaan. Elämä lasien kanssa vaatii myös hieman extra tarkkaavaisuttaa metsässä, mutta ei todellakaan missään nimessä ole mikään ylitsepääsemätön este.

Kiitos Tonille vastauksesta, ja heidän luvallaan olen sen tähän liittänyt, sillä uskon että se asia mikä jotakuta askarruttaa, todennäköisesti kiinnostaa myös ainakin paria muutakin ihmistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *